
Aynı derecelerde ısı kaybı, suda, havada olduğundan 25 kat daha hızlıdır. Su sıcaklığı düştükçe, ısı kaybı da artar. Soğuk suda, kan, başınız haricinde bütün uzantılarınızdan çekilir. Ancak, bu sıcaklık değişimin vücuda yansıma hızı, insandan insana değişir. Ne olursa olsun, can sağlığınız için 19 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapılan antrenman ve yüzüşlerde antrenörün ya da yarış memurlarının, hipotermi işaretleri için sizi izliyor olmalısı gerekmektedir.Hipotermi
açık deniz yüzücülerinin
karşılaşabileceği
en tehlikeli problemdir
Hava sıcaklığı düştüğünde, havadan ve sudan ısı kaybedersiniz. Eğer hava sıcaklığı deniz sıcaklığından 10 dereceden fazla düşükse, daha da ısı kaybedersiniz. Hava 15.5 dereceyken 21 derecelik suda yüzmek problem yaratmayacaktır. Eğer su 15.5 derece ve hava 7 derece ise, bu koşullara uygun antrenman yapmadıysanız problem yaşayacaksınız demektir.
Hipoterminin üç fazı vardır:Hipoterminin Üç Fazı
Hafif, makul, ciddi.
Hafif hipotermide, tüyleriniz ürperir ve titremeye başlarsınız. Cildiniz maviye dönebilir ve vücut sıcaklığınız 35-36.6 derece civarı olacaktır. Bu fazda, ılık sıvılar vücudunuzu ısıtmaya yardımcı olur. Hafif hipotermi, sık dozlarda ılık sıvı alımı ve sıklıkla idrar yaparak tedavi edilebilir. Kendinizi iyi hissetmez ve suyu terk etmek isterseniz, terk edin. Çünkü, kimi yüzücüler böyle bir durumda panikler.
Hipotermi | ||
Faz | Vücut Sıcaklığı | İşaretler |
Hafif | 35-36.6 derece | Bilinç yerinde, titreme, mavi cilt |
Makul | 32.2-35 derece | Bilinç yerinde, ciddi titreme, konuşmada zorluk, sorulara cevap vermede güçlük, büyümüş gözler, gri cilt |
Ciddi | 30-32.2 derece | Bilinç kaybı görülebilir, gri-beyaz cilt, soruları anlayamama, arkadaşları tanımada zorluk, titreme yok-katı |
Antrenmanlarda birkaç sefer hafif hipotermi yaşamak, yarışta acı ve titremeyle baş etmenize yardımcı olur. Yüzüşü bitirdiğinizde ya da sudan çıkmaya karar verdiğinizde üzerinizdeki ıslak kıyafetleri olabildiğince çabuk çıkarın. Derinizi kuvvetlice ovun ve kuru, sıcak kıyafetler giyin. Birkaç kat giyinmeye ihtiyacınız olabilir. Isındıkça ekstra kıyafetleri çıkarmaya başlayabilirsiniz. Olabildiğince çabuk ılık içecekler için. Eğer hala üşüyorsanız, bir arabaya binerek klimayı sıcakta çalıştırıp daha çabuk ısınmayı sağlayabilirsiniz.
Makul hipotermide, gözleriniz büyür ve titremeniz daha ciddi olur, deriniz ise gridir. Sıvıları kabul etmeyebilirsiniz ya da ağzınızın kenarından dışarı çıkar. Konuşmada ve soruları cevaplamada güçlük çekersiniz. Erkek yüzücü idrarını yapamaz. Vücut sıcaklığınız 32-35 derecelere düşer. Makul hipotermi yaşıyorsanız, kulaç hızınız azalır ve etkinliği zayıflar.
Yüzüşü bitirmeye az, yani 20-30 dakika kaldıysa yüzüşü bitirebilirsiniz, ancak ilk yardım ekibi durumdan haberdar edilmelidir.
Eğer 50 yaşın üstündeyseniz, tereddüt edilmeden sudan çıkarılmanız gerekmektedir.
Yüzmeyi tamamladığınızda ya da sudan çıkarıldığınızda, hareketlerinizi kısıtlamanız, ayakta durmamanız ve birkaç adımdan fazla yürümemeniz gerekmektedir. Vücudunuzun merkezi olan kalp ve beyninizi korumak için kan, uzuvlarınızdan bu bölgelere topladığından, yatmanız önemli bir zorunluluktur. Bacaklarınız ve kollarınız vücut merkezinize oranla daha soğuk olacaktır.
Eğer çok yürür ve hareket ederseniz,vücudunuzdaki sirkülasyon hızlanacak, soğuk kan kalbinize ulaşacak ve kalp krizi riski doğacaktır.
Bunu önlemek için, kıyafetlerinizi çıkarmalı, vücudunuzun merkezini sıcak tutmalı, ılık içecekler içmeli ve sonrasında vücudunuzu tamamen ısıtmalısınız. İlk yardım ekibi varsa; tüm bu önlemleri onlar sizin için almalı, kasıklara yakın arterlere ve her bir koltuk altına sıcak torbalar yerleştirmelidirler. Bu önlemler ve sıcak kıyafetler normal vücut sıcaklığına dönmenize yardımcı olacaktır. Güvenliğiniz için mutlaka, bir doktor tarafından kontrol edilmeniz gerekmektedir.
Ciddi hipotermi ölümle sonuçlanabilir. Genellikle titremeniz durur ve ansızın bilincinizi kaybedersiniz. Cildiniz gri-beyazdır. Vücut sıcaklığınız 32 derecenin altındadır. Hemen sudan çekilmeniz gerekmektedir yoksa boğulursunuz. Bir hastanenin acil servisine götürülmelisiniz. Yolda, ıslak kıyafetleriniz çıkarılmalı ve uyku tulumuna ya da battaniyelerin içine yerleştirilmelisiniz. Uyku tulumunun içine başka bir insanın girmesi önemlidir. Bu, vücut sıcaklığı transferini sağlayarak, yaşamda kalma şansını arttırır. İkinci kişi yalnızca iç çamaşırlarıyla olmalıdır.
Bilinmelidir ki; yüzüşün uzaklığından bağımsız olarak, herkes hipotermi yaşabilir. Hastalık belirtisi göstermeden yarışabilmek için yüzücülerin benzer sıcaklıklarda antrenman yapması gerekmektedir.
Dehidrasyon

Öncül işaretleri:
- baş dönmesi
- yorgunluk
- baş ağrısı
- susama
- iştah kaybı
- kızarık deri
- sabırsızlık
- güçsüzlük
Eğer dehidrasyon devam ederse, flu görüş, sağırlık, yutkunmada zorlanma, kuru deri, hızlı nabız, kısa nefes, tükürükte azalma, düzgün ayakta duramama yaşayabilirsiniz.
Bunun olmasını engellemek için, eğer mümkünse, antrenmanda ya da yarışta her 10-15 dakikada bir 1 bardak sıvı tüketin. Soğuk ya da sıcak suda zamanı 5-10 dakikaya indirin.
NOT: Su hakkında her şey için bu makalemizi okuyabilirsiniz.
Serin içecekler en iyisidir. Daha kolay hazmedilirler. Ancak, su soğuksa, sıvıları 29.5 ile 32 dereceye civarında ısıtın. Su, iki saate kadar olan yüzüşler için uygun bir içecektir, ancak, iki saatten sonra vücudunuzun elektrolit sıvılarına ihtiyacı vardır.
Örneğin; Paula Newby – Fraser, Ironman Dünya Şampiyonluğu‘nu 8 defa kazanan çok tecrübeli bir sporcuydu. Ironman, onun yarışı olarak düşünülüyordu. Yarışı, 9 saatin altında, 8 saat, 55 dakika, 28 saniyede bitiren tek kadındı. En son, Ironman’i 1996 yılında kazandı. Ama, 1995 yılında, 7. Ironman zaferini elde etmeyi hedeflerken çok kötü bir şey oldu. Bisiklet ayağında, yemeğini attı ve yeme içmeyi durdurdu. Maratonu bitirmeye çok az kalmışken, aşırı yorgunluk ve dehidrasyondan koşmadan yürümeye geçti. Bitişe 400 metre kalmışken dizlerinin üstüne düştü. 20 dakika sonra kendini zorladı ve yarışı kadınlarda dördüncü sırada bitirdi.
Paula, 3 sebepten dolayı dehidrasyon yaşadı: 3.86 km.lik yüzüşte sıvı almadı- kimse almadı. Bisiklet kısmında, yeme ve içmeyi keserek harcadığı enerjiyi yerine koyamadı. Özellikle, atlet bir triatletse ve yarışacak 2 bölümü daha varsa, yarım saatin üstündeki yüzüşlerde yüzücü mutlaka sıvı içmelidir.
Dehidrasyon, Ironman’in muhteşem kadın yarışçısını durdurmakla kalmayıp öldürebilirdi de. Sıvı ve yiyecek almak, vücudun performansını arttırmak ve kazanmak için hayati önem taşır.
Antrenmanlarınız sırasında, yemenizi ve içmenizi planlayın ve yarış sırasında planınızı uygulayın. Bu başarı ve başarısızlık arasındaki farkı belirleyebilir.
Güneşin
zararlı ışınlarından
korunun

Yüzme antrenmanından 30 dakika önce güneş koruma kremini vücudunuza uygulayın.
Yeterli bir miktar kullandığınızdan ve iyice derinize yedirdiğinizden emin olun. En azından 30 faktörlük bir koruma kremi kullanmak en iyisidir. Deriyi UVA ve UVB ışınlarından aynı anda koruyan bir krem kullanmak önemlidir. 30 faktörlük kremler % 96.67 deriyi bu ışınlardan korur. Suda 6 saatten fazla kalıcılık gösterebilen bir krem seçin.
Yüzücülerin kendilerini koruması gereken başka bir problem ise kulak enfeksiyonudur. Gölde, nehirde, okyanusta ya da havuzda yüzüyor olsanız da kulak enfeksiyonu riskiniz vardır. Her yüzüşten sonra kulağınıza bir kulak solüsyonu damlatın. Bu, eczane reçeteli, % 70 alkol ve % 2 salisilik asit içeren bir ilaç ya da reçetesiz bir ilaç olabilir.Kulak enfeksiyonlarına
karşı korunma
SAĞLIKLI KALMAK İÇİN ARAMIZA KATILIN