
Birçok olumsuz durumun kaynağı olarak gösterilen stresin aynı zamanda hayatımızdaki başarılar için önemli bir itici güç olduğunu biliyor muydunuz? Evet, stres dozunda ve yerinde iyidir ve gereklidir.
Birey olabilmek için yapılması gerekenler ancak stres varlığında yapılabilir. Sınıfta kalma stresi olmayan bir öğrenci ve işten atılma korkusu olmayan bir çalışanda sadece sorumluluk duygusu görevlerini yerine getirmek için yeterli olmaz.
Stres kişiyi harekete geçiren itici güçtür ama itici güç olan stresin yoğunluğu artmaya başladığında bireyi olumsuz etkileyecektir. Peki stresin zarar verici olmaya başladığı sınır neresidir? Bu sınır; bireyin iş, okul veya sosyal yaşamındaki zorunluluklarını yerine getiremez olmaya başladığı noktadır.
Stresin zarar verici olmaya başladığını gösteren bazı ipuçları vardır. Konsantrasyon güçlüğü, kişinin kendini yorgun ve güçsüz hissetmesi, uykuya dalmakta güçlük, uykuda bölünme, çabuk öfkelenme, baş ağrısı, sindirim sistemi problemleri, midede yanma, ishal-kabızlık, çarpıntı, ellerde titreme ve terleme, nefes alışverişinde artış önde gelenlerdir.
Bazı bireyler stresle başa çıkmak, stresin oluşturduğu huzursuzluğu azaltmak için; aşırı yemek yeme, alkol ve madde kullanımı, içe kapanma, kontrolsüz alışveriş yapmak gibi yanlış çözümlere yönelir. Bunlar kısa vadede huzursuzluğu azaltıyor gibi görünebilir. Ama uzun vadede yanlış çözümlerin sonuçlarının da etkisiyle stresin artmasına neden olur.
Stresle Sağlıklı Başa Çıkma
- Zaman etkili kullanılmalıdır. Zaman yönetimi iş ve okulun yanı sıra hobi ve fiziksel aktiviteleri de kapsamalıdır. İçinde bulunulan zamanla ilgili farkındalık geliştirilmelidir.
- Stresli ortamlardan uzaklaşmak için doğada daha çok zaman geçirilmelidir.
- Stres faktörlerini azaltmak için gün içerisinde yaşanan olumlu ve olumsuz olaylar not edebilebilir, günlük tutulabilir.
- Stresle en önemli başa çıkma yollarından biri; kişisel üretkenliği artırmayı, yaşamın dengesini yönetebilmeyi ve çatışmaları çözebilme becerileri kazandırmayı da amaçlayan ”Terapi” sürecidir.
Stresle başa çıkma yöntemleri ve özgün terapi süreçleri için hekiminize danışın.
SAĞLIKLI KALMAK İÇİN ARAMIZA KATILIN