Ana sayfa Beslenme Karbonhidratlar Dost Mu Düşman Mı?

Karbonhidratlar Dost Mu Düşman Mı?

1438
PAYLAŞ

Sporcularda Karbonhidrat tüketimi ne kadar önemlidir? 

shutterstock_144402331Burada genel bir doğrudan bahsetmemiz doğru değildir. Karbonhidrat alımı; spor dalına, şiddetine, süresine, cinsiyete, yaşa ve daha bir çok etmene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak en ağır antrenmanlarda bile – yağ oranımızı düşürüp, kas oranımızı arttırmaya çalışırken dahi- karbonhidrat ve protein dengesini korumamız gerekmektedir. IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) göre; özel antrenman programıyla birlikte, enerjisi düşük bir diyette bile günlük kg başına 3-4 gr. karbonhidrat ve 1,8 – 2,7 gr. protein alınması gerekmektedir. Bu demek oluyor ki sporcularda da, belirli amaçlarla proteini yüksek tutmamız gerekse bile, yeterli miktarda, doğru karbonhidratları, zamanlamasını iyi planlayarak tüketmek optimal performansı sağlamakta ve hedefimize ulaşmakta temel kuraldır.

shutterstock_209163490Doğru Karbonhidrat ne demek ?
Aldığınız karbonhidrat miktarı kadar cinsinin ne olduğu da büyük önem taşır. Kan şekeri dengenizde ani değişimler yaratmayacak olanları tercih etmek, sağlıklı beslenmenin adımlarından biridir. Karbonhidratlar çok çeşitlidir. Temelinde basit ve kompleks karbonhidratlar olmak üzere 2’ye ayrılır.
Sağlıklı beslenmenin şartlarından biri basit karbonhidrat ve şeker tüketimini azaltıp, daha çok kompleks karbonhidratlara yer vermektir. Ancak burada basit karbonhidratlardan olan meyveleri ayrı tutmamız gerekmektedir. Meyveler vitamin- mineral ve posa açısından günlük yaşantımızda mutlaka olması gereken besin gruplarıdır. Özellikle bazı spor dallarında da meyve tüketimi enerji açığı veya toparlanma için önemli bir yer kaplamaktadır.

SAĞLIKLI KALMAK İÇİN ARAMIZA KATILIN

PAYLAŞ
İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Mezun. Sporcu Beslenme Stratejileri Sertifikası Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu Sertifikası Onkoloji Diyetisyenliği Kursu Galatasaray Spor klübünde 2011 ve 2013 te yapılan tüm futbol şubelerini kapsayan iki adet çalışmada görev aldı. Ergojenik Destek Ürünleri ve Etkinlikleri’, konulu Lisans Seminer çalışması ve ‘Fitness Yapanlarda Ergojenik Destek Ürünlerini Kullanım Durumu, Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Bilgi Düzeyleri’ konulu Lisans Tezi çalışması bulunmakta.