Ana sayfa Beslenme “Kilo Alamıyorum Ne Yapmalıyım ?” Diyenler İçin 7 Önemli İpucu

“Kilo Alamıyorum Ne Yapmalıyım ?” Diyenler İçin 7 Önemli İpucu

1661
PAYLAŞ

Kilo almaya çalışırken
tıpkı kilo verirken olduğu gibi
bilimsel kurallara ve
sağlıklı bir şekilde olmasına
dikkat edilmelidir
Ancak bu şekilde düzenli beslenilebilir ve
iştah kontrolü sağlanabilir

Kilo almak isteyenlerin öncelikli adımı kilo alamama nedenini saptamaktır. Kilo alamama nedeni sağlıkla alakalı değil beslenmeyle alakalı bir nedene bağlıysa bunu diyetle düzeltmek mümkündür.

Günlük tükettiğimiz kalori miktarı 
harcadığımız enerjiden az olduğunda
kilo vermeye başlarız

Kilo almak için günlük tüketilen kalori miktarını arttırmak gerekir fakat ‘yemeye çalışmak’ yememekten çok daha zordur. Bu yüzden kilo almak sabır işidir ve kesinlikle bu süreçte disiplinli olmak, vazgeçmemek gerekir. Çünkü mide kapasitesini ve iştahı arttırmak bir anda gerçekleşememektedir.
Eğer kilo alamamanın nedenleri arasında, sağlıkla ilgili bir problem yatmıyorsa
(hipertiroidi, parazit, kronik diyare, hormonal rahatsızlıklar vb.) kilo  alamayanlarda genellikle iştahsızlık düzensiz beslenme ve çabuk doyma gibi durumlar söz konusudur. Bu yüzden yiyecek tercihlerinizi ve zamanlarını planlamak burada altın kuraldır.shutterstock_191157728

KİLO ALMANIZI SAĞLAYACAK
7 ÖNEMLİ İPUCU

1-Kahvaltı yapmalısınız

Belki en önemli kural, güne erken başlamak ve kahvaltıyı atlamamaktır. Mutlaka az da olsa kahvaltı yapılmadan güne başlanması ve öğün atlanması vücudu açlığa alıştırmak demektir. Açlık vücut için bir stres faktörüdür ve kilo almada veya vermede en büyük engellerin başındadır.

2-Öğün atlamamalısınız

Burada amaç uzun süre aç kalmamaktır. Öğün atlandığında tek öğünde çok fazla kalori alımı olsa bile iki öğünle alınan kadar olması mümkün değildir. Öğlen saatlerinde yenen yüksek kalorili bir yiyeceğin ardından geceye kadar aç kalmak yapılan en büyük hatalardandır. Maalesef tek öğünle kilo almak ve mide kapasitesini arttırmak mümkün değildir. Az miktarları içerse dahi, öğün atlamamalısınız. Zamanla bu miktarlarda ve dolayısıyla kilonuzda artış olacaktır.shutterstock_192683414

3- Sıvı tüketimini
doğru zamanlarda yapmalısınız

Su tüketimini öğünlerle veya hemen öncesinde tercih etmemek mide kapasitemizi kalorili yiyeceklere daha fazla ayırabilmemiz adına önem taşımaktadır. Aynı zamanda su tüketimini soğuk sudan yana tercih etmemiz, suyun mideyi  daha kolay terk etmesine ve böylelikle tokluk hissinin daha kısa sürmesine neden olacaktır. Öğünlerde çorbayı da son olarak veya küçük porsiyonlar seklinde tüketmemiz daha iyi bir tercih olacaktır.

4-Posa alımına
öncelik vermelisiniz

Posalı yiyecekler hazımsızlığı gideren ve sindirim sistemi üzerine olumlu etkisi olan besinlerdir. Bunun yanında kişilere tokluk hissi verirler. Posalı yiyecekleri tüketirken bu etkisinden dolayı çok yüksek miktarlarda yemek pek mümkün olamadığından, bazı eklemelerle kaloriyi daha yüksek hale getirebilirsiniz. Salatalarınızı tüketirken çeşitli soslarla ve fındık, ceviz gibi kuru yemişlerle daha kalorili hale getirmemiz mümkündür. Hazırladığınız bir meyve salatasına eklediğiniz meyve suyu, hem meyvelerinizin kararmasını engelleyecek ve aynı zamanda daha fazla kalori almanıza yardımcı olacaktır.shutterstock_260616581

5-Yemeklerinizi çeşitli soslarla ve
baharatlarla süsleyebilirsiniz

Özellikle nane, kimyon ve acı baharatlar iştahı attırmakta oldukça etkilidir. Yemeklerinizde veya içeceklerinizde kullanmanız iştahınızın artmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda sade olarak tüketeceğiniz bir makarnayı peynirli- kıymalı olarak veya sade yapacağınız kekinizi havuçlu, cevizli olarak tercih etmeniz aynı hacimle daha yüksek kalori alımı sağlayacaktır.

6-Ara öğün tercihlerinizde
minik ilavelerle
kaloriyi yükseltebilirsiniz

Ara öğün tercihi olarak kek, meyve suyu, kuru yemiş gibi tercihler yapabilirsiniz. Aynı zamanda sütlü tatlılar ara öğünler için çok iyi tercihlerdir. Tatlınıza ilave ettiğiniz kuruyemişlerle kaloriyi de yükseltmek mümkündür. Dışarıda iseniz meyveli sütlerde iyi bir tercih olabilmektedir.

7-Kızartmalardan
uzak durmalısınız

Kızartmaların sağlık üzerinde olumsuz etkileri vardır. Ayrıca yağlı gıdaların midede daha uzun süre kalıp tokluk hissi sağlamalarından ötürü tercih edilmemesi gerekmektedir. Patates kızartması yerine, fırında patatesi tercih etmek daha iyi bir seçenektir.

Uzmanlarımızın hazırladığı sağlıklı tariflere buradan ulaşabilirsiniz.

SAĞLIKLI KALMAK İÇİN ARAMIZA KATILIN

PAYLAŞ
İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Mezun. Sporcu Beslenme Stratejileri Sertifikası Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu Sertifikası Onkoloji Diyetisyenliği Kursu Galatasaray Spor klübünde 2011 ve 2013 te yapılan tüm futbol şubelerini kapsayan iki adet çalışmada görev aldı. Ergojenik Destek Ürünleri ve Etkinlikleri’, konulu Lisans Seminer çalışması ve ‘Fitness Yapanlarda Ergojenik Destek Ürünlerini Kullanım Durumu, Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Bilgi Düzeyleri’ konulu Lisans Tezi çalışması bulunmakta.