Ana sayfa Beslenme Zayıflama ve Stres

Zayıflama ve Stres

1248
PAYLAŞ

Stres
kortizol hormonunu
arttırır

Kortizol artınca metabolizma yavaşlar. Dolayısıyla kilo vermeniz zorlaşır. Stres hormonları insülini artırır. İnsülin artınca kan şekeri düşer ve açlık hissi oluşur. Yağların depolanması emrini verir. Serotonin tatlı ve alkol ile artırılmaya çalışılır. Stres uyku düzenini bozar, bu da yemek ya da alkole bağımlılığa yol açabilir.

Teraziyi bir yargıç olarak görmeyin, onu yargıç olarak görürseniz oda sizi hep yargılar.

Her gün tartılarak
var olan stresinizin üzerine
başka stresler koymayın

SONUÇ

Kilo kaybında kısa sürede büyük hedefler belirlemeyin. Zira bu hedeflere istediğiniz sürede gelemezseniz var olan stresinizi de daha çok artırırsınız. İnsanoğlu bilgisayar değil,bilgisayara ne yüklerseniz o karşılığı alırsınız. Bu nedenle “Haftada şu kadar kilo vermeliyim.” düşüncesi sizi gerebilir. Bir zayıflama programı olarak değil de bir yaşam programı olarak algılayın.

ÇÖZÜM

  • Zamanı yönetmeyi öğrenin.
  • Olumlu düşünme alışkanlığı edinin.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Ayak kaslarınızı 10-15 saniye gerin ve sonra gevşetin, bu hareketi en az 10 kez tekrarlayın.
  • Yoga yapın, yoga ile zihninizi ve bedeninizi rahatlatırsınız.

shutterstock_220848235

  • İş yükünü azaltın.
  • Kendinize küçük ama etkili dinlenme molaları verin.
  • Hayatta “hayır” demeyi öğrenin. Eğer bu 5 harfli kelimeyi yeri geldiğinde kullanmıyorsanız, stresinizi de asla kontrol edemezsiniz.
  • Uyumaya çalışın, uyku stresinizi azaltır. Ama ne yazık ki stresin yoğun olduğu dönemde çoğumuzun uykusu kaçar.
  • Stres topunu, gerginliğiniz arttığı zaman, 30 kere sıkın ve bırakın.
  • Dik oturun, kambur duruş nefes almayı ve kan akımını kısıtlar.
  • Derin ve yavaş nefes alın verin.
  • Sakin bir ortamda oturarak göğüs hizasından 2 avcunuzu karşılıklı iterek derince nefes alırken, gözlerinizi kapayın, 4 saniye nefesinizi tutun, yavaşça nefesinizi verirken gözlerinizi açın (bunu 10 kez tekrarlayın).
  • Gözlerinizi kapayın, sakin bir ortamda 10 dakika zihninizi tatile sokun.

shutterstock_129574436

 

  • Yüz kaslarınızı gevşetin.
  • Değişik faaliyetlere yönelin.
  • Sevdiğiniz birini en azından telefon ile arayın, yün örün, resim yapın, çiçekleriniz ile konuşun.
  • Yüzünüzü 15 saniye kuvvetlice sıkın ve bırakın (bunu 30 kez tekrarlayın).
  • Gülmeye zaman ayırın.
  • Öz güveninizi ve öz saygınızı arttırın.
  • Çok yer gezin, az televizyon seyredin.

    en iyi yol …

shutterstock_135555482Merkezi sinir sistemindeki bu gerginliği azaltmak için en iyi yol aerobik şiddette yapılan egzersizlerdir. Bu düzenli egzersizlerin ruhsal sağlık ve stres açısından önemi büyüktür. Düzenli egzersizler, merkezi sinir sistemindeki gerginlikleri ve kilitlenmeleri azaltır ve stres etkisi ile salgılanan hormonların büyük bir kısmını, normal bir yoldan harcayarak kısa bir sürede gevşeme etkisi yaratır. Yürüyüş, beyin dokularına ve tüm kaslara fazla kan gitmesine neden olarak bu dokuların oksijen açığını kapatır.

Egzersiz ile artan mutluluk hormonu olan endorfin, kişinin gevşemesinde, stresinin azalmasında büyük yarar sağlar.
Gerildiğinizi hissettiğiniz anda hemen kendinizi dışarıya atarak 15-20 dakika yürüyün.
Özellikle yoganın olumlu katkıları diğer egzersizlere nazaran çok daha fazladır. 
Egzersiz ve değişik hobiler gerilimi azaltır, ama tüm vücut gevşemesini sağlayamazlar. Bunun gibi bazı yöntemleri kullanarak bedeninizi ve beyninizi rahatlatabilirsiniz.

HALUK SAÇAKLI

Bilim Doktoru & Kaliteli Yaşam Danışmanı
www.haluksacakli.com
Mail: [email protected]
Twitter: https://twitter.com/HalukSacakli
Facebook: https://www.facebook.com/haluksacakli

 

 

SAĞLIKLI KALMAK İÇİN ARAMIZA KATILIN

PAYLAŞ
RİZE “ÇAYELİ” kütüğüne kayıtlı olan HALUK SAÇAKLI ;16.01.1957 yılında İSTANBUL’da doğdu. LİSANS EĞİTİMİ; 1975 – 1979 Anadolu Hisarı Gençlik ve Spor Akademisi YÜKSEK LİSANS ve DOKTORA EĞİTİMİ; 1985 – 1990 Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü “Spor Sağlığı” ABD. DOKTORA TEZİ; “Üniversite gençlerinde “OBEZİTE’NİN” egzersiz ve diyet yoluyla giderilmesi” AKADEMİK KARİYER: 1979 – 1988 Marmara Üniversitesinde ”Sporcu Sağlığı ve Beslenme” 1988 – 1997 arası İstanbul Teknik Üniversitesinde “Sağlıklı Zayıflama Teknikleri” 2007 – 2008 öğretim yılında Marmara Üniversitesi Spor Yüksek Okulunda “Sağlık Davranışı ve Beslenme” 2009-2012 öğretim yıllarında Haliç Üniversitesi Spor Yüksek Okulunda "Sporda Beslenme" "Sporda Beslenme ve Ergojenik Yardım" derslerini Öğretim Görevlisi olarak verdi. Yayınlanmış Kitaplar; - 1992 “Sağlıklı Yaşamak için... Bilimsel Yollarla Zayıflama” Berkay Matbaacılık, İSTANBUL - 1995 “Futbol Ders Kitabı” Beslenme ve Sporcu Beslenmesi bölümünü yazdı. İstanbul Teknik Üniversitesi Yayınları, İSTANBUL - 2002 “Sağlıklı Yiyerek Zayıflayalım” Marie Claire Etam A.Ş, ESKİŞEHİR - 2004 “Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam” kitabı Kelebek yayınevi, İSTANBUL - 2010 “Kaliteli Yaşam Yürüşleri” Başakşehir Belediyesi Kültür Yayınları İSTANBUL - 2011 “Oruç Ve Sağlık” Başakşehir Belediyesi Kültür Yayınları İSTANBUL - 2012 “ Gençlerde Kilo Kontrolü Ve Önlenmesi” Başakşehir Belediyesi Kültür Yayınları İSTANBUL - 2012 “Yaşlanmayı Nasıl Geciktiririz?”Başakşehir Belediyesi Kültür Yayınları İSTANBUL - 2013 “ Zayıflarken Ölmeyin” “Zayıflarken Mutlu Olun”...Mercek Yayıncılık İSTANBUL DİĞER; Çok sayıda yayın ve makaleleri yurtiçi ve yurtdışı bilimsel kongrelerde tebliğ edildi ve bilimsel dergilerde yayınlandı. Çeşitli basın organlarında dengeli beslenme, bilinçli egzersiz ve kaliteli yaşam ile ilgili yazılar yazdı. 1000’i aşkın değişik T.V kanallarında konusuyla ilgili bilimsel sohbet konuşmalarına katıldı. Binlerce kişinin yaşam tarzını değiştirdi. "Sporcu Beslenmesi" konusunda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün denetiminde; çeşitli Federasyonların eğitim –sağlık kurullarında ve antrenörlük kurslarında eğitimci olarak uzun yıllar görev yaptı. UZMANLIK ALANINDA GÖREV ALDIĞI KURUMLAR; - Marmara Üniversitesi - İstanbul Teknik Üniversitesi - Transmed Kliniği (Uluslararası Estetik Merkezi) - Şu anda kendi kurumu olan “Haluk SAÇAKLI Kaliteli Yaşam & Danışmanlık”, şirketinde 1999 yılından itibaren "Kalıcı kilo denetimi,kaliteli yaşamı,iş verimini artırmayı,doğru nefes alıp vermeyi ve öğrencilerimizin ders –sınav başarılarını artırabilme" ile ilgili çalışmalarına devam etmektedir.