
SORU:
Merhaba Yeşim Hanım,
Yulaf ezmesi ile yulaf kepeği arasındaki fark nedir? Her ikisinin de gluten içerdiğini öğrendim. Sabahları hem tok tutması hem de protein ihtiyacımı karşılaması için gluten olduğu halde yulaf kullanmamı tavsiye eder misiniz?
CEVAP:
Yulaf; diğer tahıllara göre daha yüksek oranda çözünür posa içeriyor. Ayrıca demir, manganez, çinko ve E vitamini, tiamin, niasin, riboflavin, folat ve diğer B grubu vitaminlerinin de kaynağı…
Yulaf aynı zamanda iyi bir selenyum deposu. Selenyum ise vücut için önemli bir antioksidan, astım ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu, DNA tamiri ve özellikle kolon kanseri olmak üzere kanser riskini azalttığını da söylemek de fayda var.
Yulaf, magnezyum minerali açısından da zengin. Magnezyum, vücudun glukoz ve insülin salınımında görev alan 300’den fazla enzimi destekliyor. Yulaf bu olumlu etkilerinin yanı sıra barsak ve sindirim sistemine da yardımcı.
Yulafın tohumları bir tür tahıl gevreği yapılmasının yanında çoğunlukla yulaf ezmesi şeklinde de tüketilmektedir.
Yulaf kepeği ise yulafı saran en dış tabakası yani kabuğudur.
B kompleks vitaminleri, protein, yağ, mineral ve kalp için sağlıklı çözünür lifler içerir.
Yulaf betaglukanı suda çözünen bir lif. Suyla birleşince jel oluşumu meydana getiriyor. Sağlık üzerindeki olumlu etkilerin sırrı da bu bal kıvamındaki jelle ilişkili. Jel olmazsa etki de olmuyor. Günde üç gram yulaf betaglukanı alabilmeniz için en az 2-3 porsiyon yulaf tüketmeniz gerekmekte ya da eczanelerde bulabileceğiniz betaglukanı hesaplanmış doğal yulaf gevreğini de kullanabilirsiniz.Yulaf kepeğini
ezmesinden ayıran
en önemli ve büyük farkı ise
beta-glukan adlı çözünür lif bakımından
zengin olmasıdır
SAĞLIKLI KALMAK İÇİN ARAMIZA KATILIN