Ana sayfa Açık Hava Egzersizleri Yürüyüş Süresinin Yağ Yakımına Etkileri Nelerdir?

Yürüyüş Süresinin Yağ Yakımına Etkileri Nelerdir?

307826
PAYLAŞ

Doğru yaklaşım:

Egzersiz (yürüyüş) süresi 24 dakikadan az olduğunda harcadığınız kalorinin yarısı yağ,
yarısı karbonhidrattır.

 Yanlış yaklaşım:

Çok fazla yağ yakacağım derken 60 dakikadan fazla egzersiz (yürüyüş) yapmak sağlığınızı da bozar.

Şimdi bu yaklaşımı
daha detaylı inceleyelim:

shutterstock_177888377Yoruldum deyip günde 1 saat yapacağınız yürüyüşü, 30’ar dakikadan 2 dilime bölerek sabah ve akşam yaptığınızda:

  •  Metabolizmanızın en üst düzeyde (%80) yağ yakmaya başladığı süre egzersizin 24. dakikasıdır.
  • 6 dakika tam kapasite yağ yakıp ara vermeniz kilo denetimi programlarında size çok katkı sağlamaz.
  • Çünkü aynı sistem öğleden sonra da başınıza gelecek.
  • Toplam 60 dakikada 12 dakika tam kapasite yağ yakmış olacaksınız.
  • Bunun yerine 60 dakikayı tempolu olarak bir seferde yürüdüğünüzde ise 36 dakika yağ yakabiliyorsunuz.

“Daha fazla yağ yakacağım, zamanım ve enerjim var!” deyip yürüyüşü, 90 dakikalara çıkarırsanız başınıza neler gelecek bir de onlara bakalım:

  • Hiç egzersiz yapmamak nasıl sağlığımız için olumsuzluk teşkil ediyorsa, aşırı egzersiz ve yanlış egzersiz de yaşamınıza kalite ve sağlık katmaz.
  • Yapılan bilimsel çalışmalarda günde 10.000 ile 12.500 adım atmak, ömrünüzün 9 yıl uzamasını sağlarken yağ yakılmasını da hızlandırır.
  • Günde 12.500-20.000 adım hareketliliğin mükemmel olduğunu gösterir ama yorgunluk, iş performansında düşmeler görülebilir.

Aşırı egzersiz olan 20.000 adım üzeri ve
60 dakikadan uzun süren yürüyüşlerde
yorgunluk kronikleşir
uyku bozukluğu ortaya çıkar

shutterstock_61788685

  •  Yoğun egzersiz; eklem ve kıkırdak dokuların yapılarını bozar, ortopedik rahatsızlıklara neden olabilir.
  • Ömür boyu 90 dakika yürüyecek zaman ve derman bulamayacağınızdan dolayı, süreyi düşürdüğünüzde, beslenme düzeninizi değiştiremezseniz kilo artışı görülebilir.
  • Uzun süreli yürüyüşler kemik kırılganlığı riskini artırır, kas kayıplarına da neden olur.

DİKKAT: Şunu da unutmayın ki yürüyüşler sonrası, metabolik hızınız hemen dinlenme düzeyine inmez.

Bir arabanın kontağını kapattığınızda benzin tüketmez ama insan metabolizması araba gibi değildir. Egzersiz sonrası duşunuzu alıp eve gitseniz bile hala az da olsa enerji harcaması devam etmektedir. Bu süre giderek azalmasına rağmen kişinin kas yapısına ve performansına göre değişkenlik gösterir.

Egzersiz süresini artırarak
kalori harcamanızı artırdığınızda
sağlığınızı da kaybedebilirsiniz

shutterstock_180795338

Egzersizin (yürüme) süresini
çok artırmadan
neler yapabiliriz?

  • Daha fazla kalori yakmak için vücudunuzun büyük kas gruplarını çalıştırın.
  • Yürüyüşler sonrası 10-15 dakikalık direnç çalışması yapın.
  • Unutmayın ki yürürken dakikada 1 kalori yakarken, direnç çalışmasıyla dakikada 1,5-2 kalori yakarsınız.
  • 60 dakikanın üzerine yürüyeceğiniz ilave 30 dakika yerine 15 dakika direnç çalışması yaparsanız aynı kaloriyi yakarsınız.
  • Üstelik aşırı yürüyüşün risklerinden de uzak durmuş olursunuz.
  • Kas yıkımı yerine artırarak metabolizmanızı daha hızlı çalıştırırsınız.
  • Fiziksel hareketliliğinizi arttırmalısınız.
  • Atacağınız her adım sizi mutluluğa, sağlığa, uzun, bir o kadar da kaliteli yaşamaya yaklaştırır.

HALUK SAÇAKLI
Bilim Doktoru & Kaliteli Yaşam Danışmanı
www.haluksacakli.com
İletişim: Tel: 0212 608 00 94
Mail: [email protected]
Twitter: https://twitter.com/HalukSacakli
Facebook: https://www.facebook.com/haluksacakli

shutterstock_63265765Uzmanlarımızdan Önder Akgün‘ün hazırladığı “YAĞ YAKMANIN BİLİNMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ KURALLARI NELERDİR?” konulu yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

SAĞLIKLI KALMAK İÇİN ARAMIZA KATILIN

PAYLAŞ
RİZE “ÇAYELİ” kütüğüne kayıtlı olan HALUK SAÇAKLI ;16.01.1957 yılında İSTANBUL’da doğdu. LİSANS EĞİTİMİ; 1975 – 1979 Anadolu Hisarı Gençlik ve Spor Akademisi YÜKSEK LİSANS ve DOKTORA EĞİTİMİ; 1985 – 1990 Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü “Spor Sağlığı” ABD. DOKTORA TEZİ; “Üniversite gençlerinde “OBEZİTE’NİN” egzersiz ve diyet yoluyla giderilmesi” AKADEMİK KARİYER: 1979 – 1988 Marmara Üniversitesinde ”Sporcu Sağlığı ve Beslenme” 1988 – 1997 arası İstanbul Teknik Üniversitesinde “Sağlıklı Zayıflama Teknikleri” 2007 – 2008 öğretim yılında Marmara Üniversitesi Spor Yüksek Okulunda “Sağlık Davranışı ve Beslenme” 2009-2012 öğretim yıllarında Haliç Üniversitesi Spor Yüksek Okulunda "Sporda Beslenme" "Sporda Beslenme ve Ergojenik Yardım" derslerini Öğretim Görevlisi olarak verdi. Yayınlanmış Kitaplar; - 1992 “Sağlıklı Yaşamak için... Bilimsel Yollarla Zayıflama” Berkay Matbaacılık, İSTANBUL - 1995 “Futbol Ders Kitabı” Beslenme ve Sporcu Beslenmesi bölümünü yazdı. İstanbul Teknik Üniversitesi Yayınları, İSTANBUL - 2002 “Sağlıklı Yiyerek Zayıflayalım” Marie Claire Etam A.Ş, ESKİŞEHİR - 2004 “Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam” kitabı Kelebek yayınevi, İSTANBUL - 2010 “Kaliteli Yaşam Yürüşleri” Başakşehir Belediyesi Kültür Yayınları İSTANBUL - 2011 “Oruç Ve Sağlık” Başakşehir Belediyesi Kültür Yayınları İSTANBUL - 2012 “ Gençlerde Kilo Kontrolü Ve Önlenmesi” Başakşehir Belediyesi Kültür Yayınları İSTANBUL - 2012 “Yaşlanmayı Nasıl Geciktiririz?”Başakşehir Belediyesi Kültür Yayınları İSTANBUL - 2013 “ Zayıflarken Ölmeyin” “Zayıflarken Mutlu Olun”...Mercek Yayıncılık İSTANBUL DİĞER; Çok sayıda yayın ve makaleleri yurtiçi ve yurtdışı bilimsel kongrelerde tebliğ edildi ve bilimsel dergilerde yayınlandı. Çeşitli basın organlarında dengeli beslenme, bilinçli egzersiz ve kaliteli yaşam ile ilgili yazılar yazdı. 1000’i aşkın değişik T.V kanallarında konusuyla ilgili bilimsel sohbet konuşmalarına katıldı. Binlerce kişinin yaşam tarzını değiştirdi. "Sporcu Beslenmesi" konusunda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün denetiminde; çeşitli Federasyonların eğitim –sağlık kurullarında ve antrenörlük kurslarında eğitimci olarak uzun yıllar görev yaptı. UZMANLIK ALANINDA GÖREV ALDIĞI KURUMLAR; - Marmara Üniversitesi - İstanbul Teknik Üniversitesi - Transmed Kliniği (Uluslararası Estetik Merkezi) - Şu anda kendi kurumu olan “Haluk SAÇAKLI Kaliteli Yaşam & Danışmanlık”, şirketinde 1999 yılından itibaren "Kalıcı kilo denetimi,kaliteli yaşamı,iş verimini artırmayı,doğru nefes alıp vermeyi ve öğrencilerimizin ders –sınav başarılarını artırabilme" ile ilgili çalışmalarına devam etmektedir.