
Fazla kilolar günümüz insanın en büyük sorunlarından biridir. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre 2008 yılında % 15.2 iken 2014 yılında % 31 oranında artarak %19.9 a ulaşmıştır. Fazla kilo insan sağlığı açısından oldukça fazla riskleri beraberinde getirmektedir.
Bunların bazılarını örneklemek gerekirse:
- Kardiovasküler Sistem: Konjestif Kalp Yetmezliği Aritmi (Ritim Bozukluğu), Kalp Yetmezliği,Varis, yüksek oranda ölümcül olan Pulmoner Emboli (akciğer damarlarının kan pıhtısı nedeniyle tıkanması)
- Endokrin Sistem: Polikistik Over Sendromu Adet Düzensizliği İmpotans (iktidarsızlık) Hipogonadism (cinsiyet Hormon seviyesindeki azalma) Diyabet
- Üriner Sistem: İdrar Kaçırma Glomerülopati (böbrek süzme sistemlerinin hasarlanması) Diabete Sekonder Böbrek Yetmezliği.
- Gastrointestinal Sistem: Karaciğer Yağlanması Hepatosteatoz ve Siroz Safra Kesesi Taşları Gastroözefageal Reflü Bağırsak Kanseri.
- Sinir Sistemi: İnme sonucu Felç ve Ölüm Parestezi (hissizleşme ya da duyuda azalma-artma), Kronik Başağrısı Karpal Tünel Sendromu Demans (bunama).
- Cilt: Ciltte çizgilenme ve çatlaklar Lenföden Pişikler, Selülit Katlantı yerlerinde koyulaşma.
- Solunum Sistemi: Dispne (nefes darlığı) Obstrüktif Uyku Apnesi Hipoventilasyon (yetersiz havalanma), Astım Pickwick Sendromu Pulmoner hipertansiyon
- Kas İskelet Sistemi: Gut hastalığı İmmobilite (hareket etmede zorlanma), Osteoartrit (eklem iltihaplaması ve ağrıları), Bel Fıtığı – Bel Ağrısı.
- Psikolojik Bozukluklar: Depresyon Self (Ben) İmajı Bozukluğu Kendine Güvensizlik Vücut İmaj Bozukluğu Sosyal İzolasyon ve Alay konusu olma
- Ölü doğum Rahim kanseri ve Meme Kanseri Obeziteyle ilişkisi kanıtlanmış hastalıklardır.
Son yıllarda obezitenin yol açtığı tehlikelerin fark edilmesi ve insanların daha da bilinçlenmesi ile birlikte, fazla kilolardan kurtulmak çok daha önemli bir hal almıştır.
Fazla kilolardan kurtulmanın en geçerli yolu aldığımız kalori miktarını azaltarak, harcadığımız kalori miktarını arttırmaktır. Dengeli beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak bu durumu sağlayabiliriz.
Ancak obeziteye karşı farkındalığın artması ile birlikte daha kısa sürede zayıflatacağını, daha hızlı kilo verdireceğini, metabolizma hızını arttıracağını, yağ yakımını arttıracağını iddia eden birçok ilaç ve besin takviyesi insanların kullanımına sunulmaya başladı. Kısa sürede bu ilaçlar milyonlarca dolarlık bir pazar halini aldı. Her geçen günde bu pazara yeni ürünler sunulmakta.
On günde beş kilo, bir ayda on santim belinizi inceltin gibi sloganlar fazla kilo problemi olan kişilerin ilgisini çekmekte ve bu ilaçlara yönelmekteler. Fazla kilo zararlıdır ancak fazla kilonun da nasıl verildiği çok önemlidir. Bilinçsiz, bilimsel temeli olmayan yöntem veya ilaçlarla çok kısa sürede verilen kilolar obeziteden çok daha fazla zarar verebilir.
New England Journal Of Medicine de yayınlanan bir çalışmada diyet yapan insanların diyetlerine ilave zayıflama ilaçları eklendiğinde bir çoğunun kalp çarpıntısı, nabız yükselmesi, göğüs ağrısı çektikleri belirlenmiştir. Amerika da 2013-2014 yılları arasında 3667 kişinin bu ilaçları kullandıkları süre içerisinde kalp rahatsızlıkları sebebiyle acil servislere baş vurdukları görülmüştür.
Görüldüğü gibi bu gibi ilaçların başta kalp olmak üzere, böbrek, karaciğer ve birçok organa ciddi zarar verdiği görülmektedir. Ülkemizde ve dünyada birçok insan bu ilaçlara bağlı komplikasyonlar sonucunda hayatlarını kaybetmektedirler.
Daha öncede belirttiğim gibi fazla kilolarınızdan kurtulmanın en basit ve en sağlıklı yolu dengeli bir beslenme ve uygun bir antrenman programı ile birlikte spor yapmaktır.
Peki hangi diyeti uygulamalı ve nasıl bir egzersiz planı yapmalıyız?
Diyet ve antrenman planları ile ilgili bir araştırma yaptığınızda karşınıza binlerce seçenek çıkmaktadır. Bu noktada size tavsiyem kas tipinize, kardiyo vasküler kapasitenize göre antrenman ve beslenme planı uygulamanızdır. Herkesin antrenmana karşı verdiği fizyoljik tepkiler farklıdır ve genleriniz tarafından belirlenmektedir. Bu faktörler belirlenmeden yapılan antrenman ve beslenme programları bilimsel temeli olmayan tamamen deneme yanılma yöntemine dayalı programlardır. Günümüzde uzaktan eğitim adı altında bir çok fitness eğitmeni antrenman ve beslenme programları uygulamaktalar. Bu son derece sakıncalı bir durumdur. Kilo alıp- vermeniz sadece sizin dış görünüşünüze bağlı değildir. Genetik yapınız bunda son derece etkilidir. Genetik yapının yanı sıra genel sağlık durumu, hormonal denge , psikolojik faktörler, beslenme şekli, çalışma hayatı vb. birçok faktör hedeflerinize ulaşmanızda son derece etkilidir. Antrenman ve beslenme programı hazırlanırken bu faktörler ayrı ayrı ve detaylı olarak incelenmelidir.
SAĞLIKLI KALMAK İÇİN ARAMIZA KATILIN